Onze clubkampioen uit 2016 was Clemens Haazen, die in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2015/2016 wederom tegen Frans Beelaerts van Blokland schaakte, won, en daarmee het kampioenschap besliste.

Sometimes you want to go,
Where everybody knows to play chess,
And they're always glad you came;
You want to be where you can see,
Our troubles are all the same;
You want to be where everybody knows your name.

Koningschaak
Schaak is een situatie die zich voordoet in een schaakpartij. Men zegt dat een speler, of zijn koning, schaak staat als de koning door een vijandelijk stuk wordt aangevallen. Dit betekent dat de tegenstander volgens de loop der stukken de koning zou kunnen slaan.
Als men een speler schaakzet, is het beleefd hem daarvoor te waarschuwen, bijvoorbeeld door "schaak" te zeggen. Sommige schaakleden van onze club zeggen ook wel “koningschaak”. Noodzakelijk is het echter niet en soms worden dergelijke beleefdheden niet nodig gevonden.
Reglementair gezien heeft schaak weinig betekenis. Een speler die schaak staat, mag een willekeurige zet doen, maar (net als bij elke andere zet) geldt de verplichting dat hij niet schaak staat als zijn zet voltooid is. Hij moet het schaak dus opheffen en dat beperkt zijn zetmogelijkheden.
Schaak kan worden opgeheven door:

  1. De koning te verplaatsen
  2. Het schaakgevende stuk te slaan,
  3. Een stuk tussen het schaakgevende stuk en de koning te plaatsen.

En nu komt het
Betrouwbare bronnen rond het koningshuis bevestigen dat onze koning Willem Alexander een grondige hekel heeft aan schaken. Niet verwonderlijk. Het is ook wel een uitermate confronterend spel voor hem. Dat begint al met de opdracht: de koning verslaan om het spel te winnen. De gedachte alleen al doet hem het angstzweet uitbreken.
De koning kan vrijwel geen stap zetten. Stapje vooruit, stapje achteruit, stapje links en stapje rechts. Veelal geen enkele stap. Zijn veiligheid hangt grotendeels af van de omstanders. En door blijvend aan de kant gezet te worden. Geen vergelijk dus. Schikken in het ondergeschikte is je lot als koning. In de hoop staande te kunnen blijven tussen al dat geweld. Je mag dan de naam hebben, maar je hebt bar weinig in te brengen.
Nee, dan ‘zijn’ koningin. Best wel een lekker stuk. Trekt alle aandacht naar zich toe. Beheerst het hele speelveld. Vliegt alle kanten op. Grote stappen, snel thuis. Maximale bewegingsvrijheid. Eén verkeerde zet van een tegenstander en die wordt genadeloos door haar afgeslacht. Maakt ze een fout, dan wordt ze zelf gevloerd en kun je het verder als koning wel schudden.
En dan de pionnen. 8 stuks in de gelederen. Lijkt heel wat, maar kunnen niet zoveel. Worden met gemak neergesabeld als ze de gelederen niet sluiten. Wel even een moment van herkenning, dat een leek toch zomaar een koningin kan worden. Nou ja zomaar. Je moet wel even ongeschonden de overkant halen. Een soort van overloper zijn dus.
De loper. En jawel hoor: blijkt ook in dit spel gewoon een ordinaire schuinsmarcheerder te zijn. En komt er nog mee weg ook.
Het paard. Blijkt vervolgens enkel vreemde bokkensprongen te kunnen maken. Kan je dus ook geen kant mee op.
En dan zijn er nog de torens. Het staat symbool voor een uithoek van het veld waar de batterij wordt opgeladen. Om na wat beginzetten als een futuristisch projectiel naar voren of opzij te schieten. De torens zijn overigens de minst geliefde schaakstukken van de koning, want hij moet er niet aan denken straks in een ivoren toren te zitten.
Nee, het schaakspel is niet voor de koning weggelegd. En dan heb je er ook nog eens een scherpzinnige flexibele geest en vooruitziende blik voor nodig om er nog iets van te kunnen maken. Ook niet één van zijn sterkste kanten. Zijn eigen koningin (die hem al geschaakt had) beschreef hem al als “een beetje dom”.
Nee, onze koning Willem Alexander is geen schaker. Hij houdt meer van dammen, dat ligt ook dichter bij watermanagement. Maar het blijft overigens een denksport.
Onze koning is niet een spelletjesmens, zo begrijp ik uit betrouwbare bronnen. Hij past daarmee wel weer naadloos in de familietraditie van de monopolymonarchie waar het 200 jaar lang minder om het spel ging maar juist om de knikkers.

Daarom was het ook terecht dat in april een discussie op de schaakclub ontstond over het schaken op de verjaardag van de koning. Hoewel de leden zelf op 28 oktober 2015 tijdens de algemene ledenvergadering hadden ingestemd met het wedstrijdschema, waarbij 27 april als speeldag was opgenomen, is 27 april natuurlijk een nationale feestdag.
Dat schaken op koningsdag een geliefde bezigheid is, blijkt wel uit het feit dat er 14 van de 25 leden toch aanwezig waren. De vraag blijft dan wel of deze dag een officiële competitiewedstrijd moet zijn of dat het vrij schaken moet zijn of dat er helemaal niet wordt geschaakt binnen de club? Gelukkig kunnen we deze discussie nog tot 27 april 2022 voeren als Koningsdag wederom op een woensdag valt.

 

Algemene Ledenvergadering - Woensdag 12 oktober 2016

In de categorie quizvragen schaakseizoen 2015 - 2016

    • Hoeveel rondes zijn er gespeeld? 34, vorig jaar was dat 33
    • Hoeveel wedstrijden zijn er gespeeld? 301, vorig jaar was dat 276, een stijging van 9%.
    • Hoeveel wedstrijden zijn er gewonnen met wit? 136
    • Hoeveel wedstrijden zijn er gewonnen met zwart? 121
    • En nu de snelle rekenaars: hoeveel keer is er gelijk gespeeld? 44

In de categorie meest gespeelde wedstrijden
De gemiddelde opkomst was 71%, vorig jaar was dat 73%. Lex van der Meer, Sjors Wijnia en Allart Haverkamp (vorig jaar nog eerste) zijn dit jaar derde geworden met 30 gespeelde wedstrijden. Clemens Haazen is samen met Helle Hiemstra tweede geworden met 32 gespeelde wedstrijden. Eerste met 33 gespeelde wedstrijden zijn geworden: Wim Rutgers (vorig jaar nog tweede) en Paul Baak. Applaus voor Wim en Paul.

In de categorie hoogste scoringspercentage
De scoringspercentage wordt berekend over de aantal gewonnen en gelijk gespeelde wedstrijden delen door het totaal aantal gespeelde wedstrijden. Hierin heeft Chris Gartsen met een scorepercentage van 100% uit twee wedstrijden. Echter, je moet minimaal de helft aan wedstrijden te hebben gespeeld. Daarom het volgende. Frans Beelaerts, vorig jaar nog tweede in de categorie hoogste scoringspercentage, is dit jaar derde geworden met percentage van 80%. Tweede is geworden Willem Luijt met een percentage van 82%. Wederom eerste met het hoogste scoringspercentage van 83% is geworden: Wick van Hoogstraaten. Applaus voor Wick.

In de categorie aanmoedigingsprijs
Voor de aanmoedigingsprijs hebben we een bronzen medaille met inscriptie. De aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt aan een schaaklid, die de afgelopen competitie een bijzondere prestatie heeft geleverd. Met nadruk op: de afgelopen competitie. Dit keer gaat het naar een schaaklid, die al verschillende wapenfeiten op zijn naam heeft, te wetende:

  • Hij organiseerde wedstrijden tegen bewoners van de Rode Olifant;
  • Op 12 juni 1997 liet hij 14 schaakleden tegen het notarissen- en advocatenkantoor “De Brauwe Blackstone Westbroek” schaken;
  • In 1999 werd hij voor de eerste keer clubkampioen, daarna volgende het clubkampioenschap in de jaren 2005 en 2007;
  • Hij was van 2005 tot en met 2007 tevens voorzitter van de club.
  • Hij schrijft mij in de functie als wedstrijdleider als volgt aan: Hooggeschatte Heer Wedstrijdsecretaris of Hooggewaardeerde Wedstrijdleider
  • En tenslotte: hij heeft de naam van de schaakclub in het buitenland bekend gemaakt;

Echter, dit geldt allemaal niet om voor de aanmoedigingsprijs in aanmerking te komen. Helaas, het bestuur vond wel dat dit niet onbenoemd kon blijven.
Dit keer gaat het naar een schaaklid, die de eerste acht wedstrijden niet heeft kunnen schaken. Die zich wist terug te vechten, onze comeback kid, die zich niet zo maar gewonnen gaf en die van zich af beet in diverse schaakpartijen en toch nog als tiende eindigde in de schaakcompetitie Benoordenhout.
Dames en heren, in de bestuursvergadering van september 2016 heeft het bestuur besloten om de aanmoedigingsprijs uit te reiken aan: Benno ter Kuile. Applaus voor Benno.

In de categorie winterkampioenen
Voor de winterkampioen 2015 hebben we een zilveren medaille met inscriptie. Deze medaille wordt uitgereikt aan een schaaklid, die de periodetitel heeft gewonnen. De periodetitel kan het schaaklid winnen door als eerste met kerst op de nummer één positie op de ranglijst te staan.
En voor het verslag mag nu worden genoteerd. “De wedstrijdleider verwijst naar de resultaten, die in het verslag van de wedstrijdcommissie zijn genoemd”.
Op woensdag avond 16 december werd de 15e competitiewedstrijd gespeeld. De belangrijkste vraag voor deze avond was: wie gaat de periodetitel winnen en wordt winterkampioen? Voordat de schaakwedstrijden begonnen, stond Frans Beelaerts eerste, en Clemens Haazen tweede. Zij hadden allebei nog kans om de periodetitel te pakken en winterkampioen 2015 te worden. Derde stond Lex van der Meer. Hij had nog een theoretische kans om winterkampioen te worden als zowel Frans als Clemens zonder kennisgeving waren weggebleven. Dat gebeurde niet, en Frans won de schaakpartij moeizaam van Clemens.
Dames en heren, de zilveren medaille wordt uitgereikt aan de winterkampioen 2015 die met kerst als eerste bovenaan op de ranglijst stond met 495 punten: Frans Beelaerts. Applaus voor Frans.

In de categorie clubkampioenen
Voor de clubkampioen 2015 hebben we niet alleen een gouden medaille met scriptie, maar ook de Bruggeman Trofee. Voordat straks door de voorzitter de Bruggeman Trofee wordt uitgereikt aan de nieuwe clubkampioen, wil ik jullie nog een verhaal vertellen met als titel Koningschaak.

Prijsuitreiking: Bruggeman Trofee
Dames en heren, we gaan nu naar de prijsuitreiking van de Bruggeman Trofee.
Hoewel de Roemeense regering afgelopen dinsdag besloten heeft dat de gehele trofeejacht op bruine beren, wolven, lynxen en wilde katten wordt verboden, is de trofeejacht het afgelopen schaakseizoen in Benoordenhout gewoon doorgegaan.

Hij heeft 23 van de 32 wedstrijden gewonnen. Hij heeft 3 remises gespeeld tegen Drost, van der Meer en Tavridis.
En hij heeft 6 partijen verloren, want:

  • in ronde 4 kon hij niet winnen van Smulders.
  • In ronde 15 kon hij niet winnen van Beelaerts
  • In ronde 27 kon hij niet winnen van Drost
  • In ronde 30 kon hij niet winnen van van der Meer
  • En hij kon zelfs net als vorig jaar, wederom twee keer, in ronde 19 en 33, niet winnen van van Hoogstraten.

In de laatste competitie van het schaakseizoen mocht hij schaken tegen Frans van Beelaerts om het kampioenschap. Tijdens de schaakpartij hadden beide een zet over het hoofd gezien, waarmee ze hadden kunnen winnen. De cruciale zet was pion d4, waardoor hij de winst van de partij kon opeisen, en daarmee het kampioenschap.

Dames en heren, met 1022 punten is de nieuwe Clubkampioen 2016 van Schaakclub Benoordenhout: Clemens Haazen. Applaus voor Clemens

 

When you see a good move, look for a better one

Als je een goede zet ziet, zoek dan naar een betere zet. Dat zei Emanuel Lasker zo’n 100 jaar geleden. Hij was 28 jaar lang wereldkampioen schaken van 1894 tot 1921. Voor de liefhebbers van schaakopeningen: Hij analyseerde de Birdopening en zette de Laskervariant op zijn naam 1.f4 d5 2.Pf3 Pf6 3.e3 c5.

Aan het begin van het schaakspel heb je met wit twintig mogelijke posities, twintig zetten kun je doen. Tijdens het schaken veranderen de mogelijkheden drastisch met elke zet, die je doet. Je zit vast aan de zetten die je daarvoor hebt gedaan.

Na elk drie zetten te hebben gedaan, zijn er meer dan negen miljoen verschillende mogelijke posities die op het bord kunnen verschijnen. Ze zijn waarschijnlijk niet allemaal goed, maar toch…
Na elk vier zetten te hebben gedaan, zijn er meer dan 288 miljard verschillende mogelijke posities.
Na elk veertig zetten te hebben gespeeld, is het aantal mogelijke posities, die op het bord kunnen verschijnen groter dan het aantal elektronen, die in het heelal waarneembaar zijn.
Je hoeft gelukkig niet al deze mogelijke posities te kennen. Dat maakt schaken ook leuk.

Het aantal zetten wat je vooruit kunt denken is sterk afhankelijk van de stelling.
In stellingen waarin je dwingende zetten kunt doen, zoals schaak geven of groot materiaal slaan, beperk je het aantal mogelijke tegenzetten van de tegenstander en kun je een paar zetten vooruit denken. Maar in weinig-aan-de-hand-stellingen is het voor ons onbegonnen werk om alle zetten door te rekenen.
Wij kijken alleen naar logische zetten en schuiven zo al een aantal zetten terzijde.
Echter, er zijn stellingen waarin op het eerste gezicht volstrekt onlogische zetten, juist de winnende zetten blijken te zijn. Deze zetten worden vaak over het hoofd gezien, omdat er niet naar gekeken wordt.

Schaken is vooruit denken en de juiste inschattingen maken. Het is een pure strijd van twee tegenstanders. Dat is de schoonheid van het schaakspel. Winnen is leuk, maar plezier in het spel is het belangrijkste.

Hoeveel zetten denk jij nu vooruit als je schaakt? Een beroemd grootmeester uit het verleden, dit was niet Lasker, antwoordde ooit op deze vraag: "Ik denk maar één zet vooruit, maar dan wel de goede zet." Dames en heren, ik wil jullie deze 30e schaakcompetitie van schaakclub Benoordenhout het volgende meegeven. Als je een goede zet ziet, zoek dan naar een betere zet.

Ik wens jullie allemaal een prettige schaakcompetitie en moge de beste winnen. Veel succes.

 

Algemene Ledenvergadering - Woensdag 28 oktober 2015

In de categorie quizvragen schaakseizoen 2014 - 2015

    1. Hoeveel rondes zijn er gespeeld? 33
    2. Hoeveel wedstrijden zijn er gespeeld? 276
    3. Hoeveel wedstrijden zijn er gewonnen met wit? 125
    4. Hoeveel wedstrijden zijn er gewonnen met zwart? 112
    5. En nu de snelle rekenaars: hoeveel keer is er gelijk gespeeld? 39

In de categorie meest gespeelde wedstrijden
De gemiddelde opkomst was 73%. Clemens Haazen is derde geworden met 30 gespeelde wedstrijden. Tweede is geworden Wim Rutgers met 31 gespeelde wedstrijden. Eerste met 32 gespeelde wedstrijden is geworden: Allard Haverkamp.

In de categorie hoogste scoringspercentage
De scoringspercentage wordt berekend over de aantal gewonnen en gelijk gespeelde wedstrijden delen door het totaal aantal gespeelde wedstrijden. Hierin is Clemens Haazen wederom derde geworden met percentage van 78. Tweede is geworden Frans Beelaerts met een percentage van 79. Eerste met het hoogste scoringspercentage van 83% is geworden: Wick van Hoogstraaten.

In de categorie aanmoedigingsprijs
Voor de aanmoedigingsprijs hebben we een bronzen medaille met de inscriptie SCB 2015. De aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt aan een schaaklid, die een bijzondere prestatie heeft geleverd.
Dit keer gaat het naar een schaaklid, die terugkwam naar de schaakclub. Die in ronde 12 zich wist binnen te dringen in de top 10, en zich kon handhaven tot het einde. Hij eindigde als achtste op de ranglijst en is daarmee een mooie aanwinst voor de club.
Dames en heren, in de bestuursvergadering van september 2015 heeft het bestuur besloten om de aanmoedigingsprijs uit te reiken aan de oud-wedstrijdleider van de schaakcompetities 2000 en 2001: Helle Hiemstra.

In de categorie winterkampioenen
Voor de winterkampioen 2014 hebben we een zilveren medaille met de inscriptie SCB 2015. Deze medaille wordt uitgereikt aan een schaaklid, die de periodetitel heeft gewonnen. De periodetitel kan het schaaklid winnen door als eerste met kerst op de nummer een positie op de ranglijst te staan.
En voor het verslag mag nu worden genoteerd. “De wedstrijdleider verwijst naar de resultaten, die in het verslag van de wedstrijdcommissie zijn genoemd”.
Op 17 december, in de 13e en de laatste competitiewedstrijd voor kerst, verloor Clemens de koppositie in een onderlinge partij met Wick van Hoogstraten, de nummer twee op de ranglijst. Wick won deze wedstrijd op een legendarische manier.
Dames en heren, de zilveren medaille wordt uitgereikt aan de winterkampioen 2014 die met kerst 413 punten had, en bovenaan op de ranglijst stond: Wick van Hoogstraten.

In de categorie clubkampioenen
Voor de clubkampioen 2015 hebben we niet alleen een gouden medaille met de inscriptie SCB 2015, maar ook de Bruggeman Trofee.

Voordat straks de voorzitter de Bruggeman Trofee gaan uitreiken aan de nieuwe clubkampioen, wil ik jullie nog een verhaal vertellen.

Bruggeman Trofee

De Bruggeman Trofee had ik een maandje geleden meegenomen naar huis om de naam van de nieuwe clubkampioen erin te laten graveren. Ik had de trofee op mijn bureau neergezet. En hoe langer de trofee daar stond, hoe meer ik mij zat af te vragen: hoe komen we aan de Bruggeman Trofee, en wie was Bruggeman?

In mijn zoektocht naar antwoorden ben ik het archief ingedoken en heb ik hier en daar rondgevraagd bij onze leden. In het archief ben ik het volgende tegengekomen.

In de notulen van de bestuursvergadering van 30 juni 1990 schreef de toenmalige secretaris H. Terwogt het volgende:
“Het plan bestaat om een wisselbeker in te stellen, waarop de namen van de clubkampioenen gegraveerd zullen worden. De kosten zijn geen probleem, vooral omdat de contributies toch verlaagd zullen worden.”

Een dik jaar later wordt in de notulen van de Algemene ledenvergadering van 17 oktober 1991 vermeld:
“De heer Bruggeman werd weer clubkampioen. De voorzitter reikte hem de opnieuw gegraveerde beker uit met enige gloedvolle woorden.”

Hieruit blijkt dat in 1990 voor het eerst een wisselbeker is uitgereikt.

In de notulen van de Algemene ledenvergadering van 6 november 1997 schreven de secretarissen Th. A. Falié en J. Dekker het volgende:
“De wedstrijdleider verwijst naar de resultaten, die in het jaarverslag genoemd zijn.
Vervolgens gaat hij over tot de uitreiking van de wisselbeker aan de heer Bruggeman en deelt onder applaus mede, dat deze de beker, die hij thans voor de achtste keer heeft gewonnen, nu definitief in bezit krijgt, terwijl hij hem tevens een medaille overhandigt.
In zijn dankwoord deelt de heer Bruggeman mede, dat indien hij de wisselbeker nog niet definitief gekregen zou hebben, hij toch zou hebben geprobeerd deze ook voor de 9e en 10e keer te winnen in het hoop hem daarna definitief te mogen ontvangen.
Daarna toont Rolf Spruyt de nieuwe wisselbeker, die hij met Frans Beelaerts v.Bl. de club aanbiedt. Deze beker hebben zij de “Bruggeman-trofee” genoemd als eerbetoon aan onze achtvoudige clubkampioen.”

In de notulen van de Algemene Ledenvergadering van 14 oktober 1998 schreef de secretaris J. Dekker:
“De heer Bruggeman is voor de 9de keer clubkampioen geworden met een zeer fraai resultaat; uit 28 partijen 23 gewonnen, 4 remise en 1 verloren. De Bruggeman-cup werd hem uitgereikt onder applaus.”

Hieruit blijkt dat de Bruggeman Trofee voor het eerst in 1998 is uitgereikt aan Bruggeman zelf. Daarna is de trofee nog 16 keer uitgereikt aan 11 personen.

Wie was Ab Bruggeman?

Al snel na de oprichting van de schaakclub in 1986 werd er een onderlinge competitie gespeeld. In 1987 werd de eerste competitie met overmacht gewonnen door een Ab Bruggeman. Er zouden voor hem hierna nog acht kampioenstitels volgen.

Ab Bruggeman was een echte heer, die we tegenwoordig nog maar zelden tegenkomen, alleen nog bij deze schaakclub. Hij was altijd keurig en goed gekleed. Hij was een zeer bescheiden en aimabel mens. Hij kwam trouw elke schaakavond in stilte en vertrok ook weer in stilte. Na de partij bleef hij nooit lang hangen, zeker niet om nog een glaasje wijn met je te drinken.

Ab Bruggeman was van beroep ingenieur geweest, waardoor hij doeltreffend problemen kon analyseren en oplossen. Hij was bij uitstek een tacticus.
Men kreeg tijdens de wedstrijd het gevoel een gelijkwaardige stelling te hebben.
omdat hij bepaald geen aanvalsspeler was. Zodoende was je ongemerkt minder waakzaam. Je kwam altijd terecht in een spannende partij met interessante verwikkelingen, waarbij je op het eind de weg kwijtraakte, en de partij verloor. Achteraf vroeg je jezelf af waar het langzaam maar zeker mis was gegaan.
Ondanks dat, was je tevreden dat je de meervoudige clubkampioen een waardig partij had gegeven.
Ab Bruggeman was medio jaren ’90 zo’n beetje de vaste clubkampioen.

Eind 1998 is Ab Bruggeman wegens gezondheidsredenen gestopt met zijn lidmaatschap van onze Schaakclub. Jaap Dekker, oud-secretaris, schreef op 30 november 1998 in een persoonlijk woord aan Ab Bruggeman:

“Je bracht me in kennis met de Hollandse verdediging d4-f5 en de Hollandse aanval of Birdopening f4. Ik bewonder de wijze waarop je een geringe voorsprong meestal tot winst wist te voeren.”

Dit geldt ook voor de nieuwe clubkampioen 2015: de wijze waarop je een geringe voorsprong tot winst weet te voeren.

Prijsuitreiking: Bruggeman Trofee

Dames en heren, we gaan nu naar de prijsuitreiking van de Bruggeman Trofee.
Hoewel de trofeejacht in Afrika al ruim een eeuw een bekend begrip is onder rijke westerlingen, is de trofeejacht in Benoordenhout pas 25 jaar gaande.
Ook het afgelopen schaakseizoen 2014 - 2015 is jacht gemaakt op de trofee.
Meneer de voorzitter, pak de trofee maar.
Hij heeft 21 van de 30 wedstrijden gewonnen en 5 remises gespeeld.
Hij heeft 4 partijen verloren, want in ronde 22 kon hij niet van winnen van Benno ter Kuile. In ronde 30 kon hij niet winnen van Helle Hiemstra. En hij kon zelfs twee keer niet winnen van Wick van Hoogstraten.
In de laatste competitie van het schaakseizoen mocht hij tegen schaken tegen Frans van Beelaerts, op dat moment de nummer 1 op de ranglijst. Frans verloor de partij en het kampioenschap met een verschil van minder dan 2 punten.

Dames en heren, met 981 punten is de nieuwe Clubkampioen 2015 van Schaakclub Benoordenhout: Clemens Haazen.

 

Spanning aan de top - 27 mei 2015
We zijn deze schaakcompetitie begonnen met vijf clubkampioenen:

  • Benno ter Kuile, clubkampioen in 1999, 2005 en 2007;
  • Rob Drost, clubkampioen in 2001;
  • Wick van Hoogstraaten, clubkampioen in 2003, 2008, 2009 en 2012;
  • Willem Luijt, clubkampioen in 2010 en 2013;
  • Frans Beelaerts, clubkampioen in 2006 en 2014.

Voordat we naar de nieuwe clubkampioen 2015 gaan, nog even over hoe de schaakcompetitie 2014 -2015 is verlopen.
In de eerste weken speelde Lex van der Meer nog mee, maar hij kreeg een aanbod van een andere schaakclub om wedstrijdleider te worden, waarbij hij ook een cursus wedstrijdleider, ook wel indelingsdeskundige genoemd, ging volgen bij de KNSB. Dit was niet te combineren met schaken bij ons op de woensdagavond. In mei is hij gelukkig weer teruggekeerd, na de cursus met een goed resultaat te hebben afgerond.
In oktober mochten we een oud lid en wedstrijdleider Helle Hiemstra verwelkomen, die in ronde 12 zich wist binnen te dringen in de top 10, en te handhaven tot het einde. Een mooie aanwinst voor de club.
En dan de Oekraïner Slavik Koval. Hij kwam, hij zag en ging weer. Hij was te sterk voor de club.

In oktober tijdens de algemene ledenvergadering werd er een nieuw bestuurslid gekozen. Clemens Haazen werd de nieuwe secretaris van de schaakclub. Niet alleen nam hij het stokje over van de zeven jaar zittende secretaris Bob van der Spek. In oktober, in de vijfde ronde, nam Clemens ook de koppositie over van de wedstrijdleider Sjors.
Echter, in december, in de laatste competitiewedstrijd voor kerst, verloor Clemens de koppositie in een onderlinge partij met Wick van Hoogstraten, de nummer twee op de ranglijst. Wick won deze wedstrijd op een legendarische manier en werd daarmee de winterkampioen met 413 punten. Clemens stond tweede met 10 punten achterstand. En Frans van Beelaerts stond derde met 19 punten achterstand. Het was spannend aan de top.

Na kerst en oud en nieuw stond Wick alweer tweede. In ronde 14 had Frans de koppositie overgenomen in afwezigheid van Wick en Clemens. In ronde 19 speelde Frans gelijk tegen Jaap, en Clemens won van Sjors, waardoor Clemens de koppositie weer kon overnemen. Frans bleef steeds met minder dan 50 punten achterstand volgen, wetende dat hij bij een verlies van Clemens de koppositie weer kon overnemen.
En toen, in ronde 30 van de competitie, gebeurde het: Clemens verloor van Helle Hiemstra en Frans won Wick, en Frans nam de koppositie weer over.
In ronde 31 verloor Frans voor het eerst in zijn leven van Wim Rutgers door een zomaar een koningin weg te geven, en Clemens? die speelde gelijk tegen Lex van der Meer, die terug was van weggeweest. Frans bleef welleswaar boven aan staan, maar met twee punten verschil ten opzichte van met Clemens. Het was en bleef spannend aan de top.

In ronde 32 won Frans van Sjors, en Clemens verloor van Wick. Frans kwam hiermee op 973 punten, en Clemens op 932 punten. Een verschil van 41 punten, genoeg om vandaag in een onderlinge wedstrijd te bepalen wie de nieuwe clubkampioen 2015 gaat worden. Het is spannend aan de top.

Dames en heren,

Wij zijn deze schaakcompetitie 2014 - 2015 begonnen met vijf clubkampioenen.
Ik kan u vertellen dat we de schaakcompetitie zijn geëindigd met zes clubkampioenen. Want, vanavond in een onderlinge partij met veel strijd tussen de nummer 1 en 2 op de ranglijst, heeft Clemens van Frans gewonnen. Dit betekent dat Frans is geëindigd met 789 punten en Clemens is geëindigd met 791 punten. 

De nieuwe Clubkampioen 2015 van Schaakclub Benoordenhout is Clemens Haazen

 

De regels voor het schaakspel - 15 oktober 2014

Als wedstrijdleider moet je toezien op de strikte naleving van de regels van het schaakspel. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen de regels voor het schaakspel kent. Ik zal het nog één keer uitleggen.

Het schaakbord en zijn inrichting.
Je hebt een bord met 64 gelijke vierkante velden, welke afwisselend met witte en zwarte velden zijn gekleurd, in totaal 32 zwarten en 32 witten velden.

De schakers
Je hebt twee partijen, zwart en wit. Het is niet automatisch zo dat zwarte spelers met zwart en blanke spelers met wit spelen, anders zouden Chinezen niet kunnen schaken.
De schakers nemen aan weerskanten van het bord plaats. Zitten twee spelers bij elkaar op schoot, dan speelt men een ander spel.
Je kunt met schaken winnen, gelijkspelen of verliezen. Onze oud wedstrijdleider, Willem Luijt, probeert zoveel mogelijk gelijk te spelen, maar ja, hij is ook muzikant. En als muzikant in een orkest heeft het weinig zin om sneller te spelen.
Als je altijd wint, dan word je clubkampioen. Als je altijd verliest, dan…. ben je ook een uitblinker.

De stukken en hun opstelling
Bij het begin van het spel beschikt de ene speler over 16 witte stukken en de andere speler over 16 zwarte stukken. Dat is gemakkelijk anders zou men als speler in de war kunnen raken. “Wat zijn mijn pionnen ook alweer?, denkt men dan.” Ondanks dit kleurverschil zie je de meeste spelers toch nog hun zetten noteren.

Het spelen van de partij
Als een stuk dat wordt gespeeld naar een veld dat bezet is door een stuk van de tegenstander, dan slaat men het stuk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld opvoeden. Dan kun je beter niet slaan. Tenzij het bloed onder je nagels vandaan gehaald wordt. Dan mag het natuurlijk nog niet, maar dan doe je het gewoon.
Ik heb vaak zin om Jan Timman te slaan. Dit komt omdat Jan Timman durft te kiezen. Als je iets wilt bereiken met schaken, dan moet je kiezen, een keuze maken. Je moet als schaker stelling durven nemen. Ik kan niet kiezen, dat maakt het dat een partij van Jan Timman aantrekkelijker is om naar te kijken dan naar een partij van mijzelf.

Oké, we dwalen af, ik probeer het nog één keer uit te leggen:

Iedere speler heeft dus de beschikking over 16 stukken, acht pionnen, twee torens, twee paarden, twee lopers, een koning en een koningin.

De pionnen moet kijken of een stuk ongedekt staat. Staat er een stuk ongedekt, dan rol je de loper uit, je springt op je paard en je probeert het stuk te schaken. Dit wekt de toren op van de tegenstander, maar als je op tijd rochelt, dan kan je niets gebeuren. Als de koning valt dan is het spel uit, waarmee ik maar wil zeggen dat de koningin mag best vallen, maar een president is ook niet alles.

Central Park Chess and Checkers Club zomer 1955 – zomer 2014
“Op een zaterdagmiddag (…) viel Bobby’s oog op een bronzen naambord (Manhattan Chess club) dat was bevestigd aan de gevel van een elegant stenen gebouw in Central Park South, een chique straat die aan het park grensde”. (…) Bobby bleef met open mond staan kijken: hij stond op een paar centimeter afstand van twee spelers die aan een tafel ingespannen stukken verplaatsten over een bord.”
Uit: Eindspel (het wonderbaarlijke leven van schaaklegende Bobby Fischer (Frank Brady 2011 uitgeverij RAP.)

Afgelopen augustus verbleef ik met mijn gezin enkele dagen in New York. De Manhattan Chess club bestaat helaas niet meer. Maar wij bezochten op een zaterdagmiddag Central Park en daar troffen we de door Frank Brady beschreven sfeer van zomer 1955 aan.
Want in het zuidelijke gedeelte van het park staat het Chess and Checkers House. Je moet goed kijken, want het ligt verscholen in het groen. Het Chess and Checkers House is een paviljoen met terras, picknick tafels en banken. Je kunt er gratis stukken lenen waarmee je buiten kunt spelen op stenen borden die fraai zijn ingelegd in de picknick tafels. Als het weer buiten spelen niet toelaat, kun je naar binnen. Daar staan enkele tafels met schaakborden. Er is een mini schaakbibliotheek. Op een aan de wand geprikt a4tje staat dat in september 2014 Judith Polgar langs komt voor een simultaan.

Enkele wat oudere heren waren buiten intensief aan het schaken. Snelschaak met 5 minuten per speler. Ze speelden in hoog tempo twee uur aan een stuk door. Verder was het een oase van rust. Dat is bijzonder want Central Park is in het toeristische hoogseizoen bijzonder druk.
Misschien is Bobby Fischer ook in de Chess and Checkers Club geweest. Het zou kunnen, want het paviljoen stamt uit 1952. Hoe dan ook, de Chess and Checkers Club voelde aan als heilige schaakgrond. Frans Beelaerts, die in New York heeft gewoond en gewerkt, had mij al verteld dat snelschaken in de openlucht een populair tijdverdrijf is in New York. Dus mocht je ooit het geluk hebben om in New York te zijn, bezoek de Chess and Checkers Club! Ik heb daar inspiratie opgedaan om in het nieuwe seizoen weer te genieten van het mooie schaakspel en wens ieder lid van onze schaakclub dat ook toe!

Harrie van Bommel, 31 augustus 2014